Ritsumasyl heeft weer een beweegbare brug!

Varend op een ponton is het beweegbare deel van de nieuwe brug aangekomen in Ritsumasyl. Met een grote kraan is het 14,5 ton wegende beweegbare deel vrijdag 15 juni op z’n plek gehesen. Het dorp krijgt hiermee weer een beweegbare brug. Tevens wordt de openbare ruimte opnieuw ingericht.

Draaibrug

Aan het begin van de 20e eeuw had Ritsumasyl een draaibrug. Het dorp was een belangrijke schakel in de scheepvaartverbinding tussen Leeuwarden en het noordwesten van Friesland. Het begrip ‘syl’ in de naam verwijst naar de sluis die hier vroeger lag in de dijk langs de Middelsee. Door de uitbreiding van het Van Harinxmakanaal ten zuiden van Ritsumasyl (incl. een nieuwe brug) werden de oude vaarroute en de draaibrug overbodig en werd er een dam geplaatst.

 

beweegbare brug Ritsumasylbeweegbare brug Ritsumasyl

 

Beweegbare brug

De nieuwe beweegbare brug is ontworpen op het zo nodig passeren van een woonboot. In gesloten toestand is de doorvaarthoogte 1.50 m. Grotere boten kunnen hier niet komen vanwege de lage duikerbrug in de Haak.