Leegpompen bouwkuip Noord Drachtsterweg

Leegpompen bouwkuip Noord

Bij project Drachtsterweg en omgeving wordt tussen kerst en oud en nieuw een start gemaakt met het leegpompen van de bouwkuip Noord.

De bouwkuip ten noorden van het Van Harinxmakanaal wordt maandag 28, dinsdag 29 december en woensdag 30 december leeggepompt. Het leegpompen duurt meerdere dagen omdat de waterstand in stappen naar beneden wordt gebracht. Er wordt alleen gedurende de dag gepompt.

Om het aquaduct bij de Drachtsterweg te kunnen bouwen, is er gekozen voor een methode die heet “nat ontgraven’. Dat betekent dat er in een kuip gevuld met water alle grond is afgegraven.
Nu het beton is gestort én uitgehard, kan het water worden weggepompt.  Lees ook het artikel over ‘onderwater beton storten’.

Tussenmijlpaal

Zodra het water in de bouwkuip aan de Aldlân-zijde van het kanaal weg is, wordt een volgende fase van het aquaduct in aanbouw zichtbaar. Dit is weer een (tussen)mijlpaal in het werk aan het aquaduct. Vanaf nu wordt verder gewerkt aan de betonconstructie van het laatste deel van het aquaduct onder het kanaal. De vloer, wanden en het dak kunnen nu worden opgebouwd.
Als de beide toeritten naar het aquaduct op diepte zijn ontgraven wordt ook daar onderwaterbeton gestort.

De animatie hieronder maakt visueel hoe er te werk wordt gegaan bij een dergelijke bouwmethode.

Bouwmethode
Bouwmethode ‘nat ontgraven’

klik op de afbeelding om te vergroten