Werkgeversbijeenkomst Werk Slim, Reis Slim.

bijeenkomst WSRS 500 spitsmijdingen

Op 27 februari jl. organiseerde Werk Slim, Reis Slim (WSRS) het event ‘Nog 1 jaar samen de schouders eronder’. 2017 is daarmee ingeluid als het jaar waarin we 1000 spitsmijdingen per dag gaan realiseren voordat we LF2018 ingaan. Op de goed bezochte bijeenkomst bij De Friesland Zorgverzekeraar hebben we gevierd wat in 2016 is bereikt: 500 dagelijkse spitsmijdingen.  U ziet in de presentatie wat deze 500 dagelijkse spitsmijdingen betekenen in filereductie, kilometerbesparing en duurzaamheid. Het motto in 2017 is: Op naar 1000 spitsmijdingen, flexibiliteit, duurzaamheid en vitaliteit.

De resultaten zijn aanzienlijk. Medewerkers van de 65 aangesloten werkgevers van Werk Slim, Reis Slim (WSRS) pakken vaker de fiets, het openbaar vervoer, parkeren slim of combineren de auto en de fiets op weg naar het werk. De resultaten zijn ook landelijk opgevallen door de verkeerskenniscentrum CROW, die Leeuwarden de voorbeeldstad noemt als het gaat om filevermindering en betere doorstroom van verkeer. Hoe De Friesland Zorgverzekeraar daaraan bijdraagt werd in beeld gebracht door Andre Oost, HRM Manager: ‘Vitaliteit, duurzaamheid en mobiliteit gaan hand in hand door bijvoorbeeld fietsen met beloningen en voorzieningen te stimuleren. Dagelijks fietsen gemiddeld zo’n 240 werknemers naar het werk’.

 Campagne 2017 met slimme reisplanner

‘Op naar de 1000 spitsmijdingen, flexibiliteit, duurzaamheid en vitaliteit’ is het motto voor 2017. Daarvoor is de campagne ‘Wat is jouw optimale reisformule’ gelanceerd door wethouder Bereikbaarheid Friso Douwstra. Het is een campagne voor de 65 (bij WSRS) aangesloten Leeuwarder werkgevers om werknemers – die nog niet de keus gemaakt hebben slim te reizen en te werken – laagdrempelig een alternatief voor reizen met de auto aan te reiken.

Het laat zich het beste omschrijven als een portal waar werknemers kunnen zien welk individueel reisalternatief het aantrekkelijkst is, uitgaande van de belangrijkste routes en toegangswegen naar Leeuwarden. Bijvoorbeeld vanuit Drachten kun je vanaf het nieuwe transferium de auto of fiets veilig parkeren en met de snelle en comfortabele bus binnen een half uur in Leeuwarden zijn. Of je parkeert je auto aan de rand van Leeuwarden bij Park&Bike Hemriksein en fietst het laatste stukje naar het werk. Je kunt ook buiten spitstijden het parkeerterrein B2 bij WTC Expo op- of afrijden en 90% korting op het parkeertarief ontvangen. Het zijn aantrekkelijke alternatieven om reistijd en kosten te verminderen, gezond te bewegen en bereikbaarheid van de stand te verbeteren.

Het voorjaar zit in de lucht, een uitgesproken moment om medewerkers te motiveren 1 of meer dagen in de week duurzaam, gezond en spitsmijdend te gaan reizen volgens één van de slimme reisformules van Werk Slim, Reis Slim (WSRS). Dit keer lichten we de OV plushaltes eruit en dan met name het Transferium Oost in Drachten.