Aan de westkant van Leeuwarden rijdt u over de nieuwe Westelijke invalsweg. Een aquaduct verbindt de stad met de weg van en naar De Haak om Leeuwarden. Het deel met de aansluiting op het Stephensonviaduct moet nog worden uitgevoerd.

Actuele informatie

Over het project

Wat houdt het project in?

De Westelijke invalsweg inclusief het Margaretha Zelle akwadukt is in gebruik (december 2014). Daarmee is het wachten op de Zwettebrug verleden tijd. Het is nu mogelijk om vanaf de Haak om Leeuwarden via de Westelijke invalsweg de stad in en uit te komen. Wel moet er nog gewerkt worden aan het tweede deel van de Westelijke invalsweg, namelijk de aansluiting op het Stephensonviaduct. Het werk is gegund aan de aannemer DVJ (De Vries Joure), de start van de bouwwerkzaamheden was op 15 juli 2016. De tweede bouwfase van de Westelijke invalsweg is op vrijdag 8 december 2017 afgerond met een feestelijke opening.

Bouwfase 2 Westelijke invalsweg

Bouwfase 2 van de Westelijke invalsweg resulteert in een hoogwaardige invalsweg aan de westzijde van de stad. Het is een nieuwe entree voor de stad. Met de aanleg van de Westelijke invalsweg verbetert de bereikbaarheid van Leeuwarden. De weg ontsluit het westelijk deel van de binnenstad, het stationsgebied, het Tesselschadegebied, het WTC-gebied, bedrijventerrein Leeuwarden-West en bedrijventerreinen Newtonpark. Het gaat onder andere om verbeteringen aan de Marshallweg, waarbij 2 x 2 rijstroken zijn doorgetrokken tot aan het Stephensonviaduct en een directe aansluiting op de stadsring in de vorm van een half klaverblad. Ter hoogte van de kruising met de Snekertrekweg is een minirotonde aangelegd, waarmee een veiligere oversteek voor fietsers en voetgangers is ontstaan. Ook heeft het bovengenoemde  gedeelte van de Snekertrekweg een metamorfose gekregen om zo één geheel te creëren.

Snekertrekweg

De Snekertrekweg is in de zomer van 2016 anders ingericht. Hierdoor wordt de entree van de stad één geheel en sluit het mooi aan op de Haak om Leeuwarden, het eerste deel van de Westelijke invalsweg (waaronder het Margeretha Zelle aquaduct) en het stationsgebied. Meer informatie kunt u hier vinden.

Waarom doen we dit project?

De Westelijke invalsweg wordt als het ware een nieuwe entree naar het centrum, een voordeur naar de stad. Met de aanleg van de Westelijke invalsweg verbetert de bereikbaarheid van Leeuwarden. De weg ontsluit het westelijk deel van de binnenstad, het stationsgebied, het Tesselschadegebied, het WTC-gebied en bedrijventerrein De Zwette.

Impressie van de werkzaamheden bij het Stephensonviaduct. Hier komt het halve klaverblad.

Op de hoogte blijven?

Wij willen u zo goed mogelijk op de hoogte houden. Via www.vrij-baan.nl, nieuwsbrieven of bijeenkomsten. Heeft u vragen of wilt u de nieuwsbrief over de Westelijke invalsweg ontvangen?  Stuur ons dan een mail of bel 058-2844040. Voor vragen over de werkzaamheden Snekertrekweg kunt u terecht bij: toezichthouder van de gemeente Leeuwarden dhr. F. Wijning via 058 233 8756.

Downloads