De omgeving voor het station in Leeuwarden ondergaat de komende jaren een metamorfose. De gemeente Leeuwarden, provincie Fryslân, NS en ProRail maakten samen een inrichtingsplan voor het gebied voor het station tot aan de binnenstad.

Actuele informatie

Over het project

Wat houdt het project in?

Het stationsgebied in Leeuwarden wordt een hoogwaardige entree van de stad en de functie als hét openbaar vervoer knooppunt in Fryslân verbetert sterk. Het vernieuwde busstation is inmiddels in gebruik en we breiden de ondergrondse fietsenstalling flink uit. De werkzaamheden zijn in volle gang. De werkzaamheden moeten eind 2017 zijn afgerond. Het loopt, fietst, reist en rijdt soms iets anders in het stationsgebied. Laat u niet verrassen!

Uitbreiding fietsenkelder

De bestaande fietsenkelder wordt uitgebreid van 1.500 naar 3.000 plaatsen zodat de fietsenrekken voor het station na de herinrichting niet terug hoeven te komen. De bestaande ingang van de stalling wordt aangepast om de hogere aantallen optimaal te kunnen verwerken. Het wordt een zogenoemde luie trap, zodat ook zwaardere fietsen eenvoudig aan de hand naar beneden en naar boven kunnen. Op straatniveau komt een stalling voor mensen die niet met de fiets de fietsenkelder in kunnen komen. Sinds maart 2016 kunt u uw fiets elke eerste 24 uur gratis stallen in de bestaande bewaakte fietsenstalling van NS.

Actueel
De ‘luie trap’ naar de fietskelder is geplaatst. De komende weken werkt de aannemer aan de binnenkant van de fietskelder. Onder de grond zijn de medewerkers druk bezig met metsel- en stucwerk en de elektrotechniek. De plafondverlichting is al af en de meeste fietsenrekken zijn geplaatst. In de week van 11 december is de fietskelder naar verwachting klaar om geopend te worden.

De ruimtelijke inrichting

In maart 2017 ging de nieuwe verkeersroute voor autoverkeer in gebruik: over de nieuwe Zuidersingel en richting centrum via de Lange Marktstraat. Het wegdeel tussen de Stationsweg en Sophialaan maakt plaats voor een nieuw groen plantsoen en een route voor voetgangers van en naar de binnenstad. In het plantsoen komt de mistfontein van de bekroonde Spaanse kunstenaar Jaume Plensa, een van de ‘eleven fountains’ van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018.

Actueel
Het autoverkeer maakt ondertussen gebruik van de nieuw bestrate Stationsweg. Terwijl de aannemer de laatste Klostermann tegels voor het stationsgebouw legt. Aan de overkant van de Stationsweg maken voetgangers al gebruik van de autovrije zone in het plantsoen. De inrichting van dit plantsoen is verder opgeschoten met het planten van de eerste prairie begroeiing. De komende weken komen hier ook jonge bomen. Rondom de monumentale plataan boom zijn de eerste betonnen zitbanken al geïnstalleerd. In december wordt ook de Love fontein van kunstenaar Jaume Plensa geplaatst.

Nieuw busstation in gebruik

Alle bussen maken gebruik van het vernieuwde busstation. Het busstation is voorzien van veel groen in de vorm van hagen en bomen en het werk aan de busbuffer is afgerond. Voor het nieuwe busstation is ongeveer 7.500 m3 beton gebruikt. Dat is drie keer een olympisch zwembad vol! Het nieuwe busstation is ingericht als zogenoemd visgraatmodel, zodat de busmaatschappij het flexibeler kan gebruiken. Alle bussen staan naast elkaar, waardoor de reiziger in één oogopslag kan zien waar welke bus staat. In 2017 is het busstation voorzien van veel groen.

Virtuele tour

Weten hoe het stationsgebied eruit komt te zien? U kunt de toekomstige situatie al virtueel bekijken. Dit kan eenvoudig op uw mobile, tablet, laptop of computer. Als u in het bezit bent van een Virtual Reality bril kunt u het stationsgebied ook in 360 graden bekijken.

Vragen en meldingen

Via het online meldingensysteem kunt u vragen stellen over werkzaamheden of een melding plaatsen. U kiest een locatie op de kaart, geeft het onderwerp aan en omschrijft de vraag of melding. De aannemer of omgevingsmanager van de gemeente Leeuwarden reageert online op uw vraag of melding.

Op de hoogte blijven?

Wij willen u zo goed mogelijk op de hoogte houden. Via www.vrij-baan.nl, nieuwsbrieven of bijeenkomsten. Heeft u vragen of wilt u de nieuwsbrief over het stationsgebied ontvangen? Stuur ons dan een mail of bel 058-2844040.

Downloads