De omgeving voor het station in Leeuwarden onderging de afgelopen jaren een metamorfose. De gemeente Leeuwarden, provincie Fryslân, NS en ProRail maakten samen een inrichtingsplan voor het gebied voor het station tot aan de binnenstad. Het vernieuwde stationsgebied is op 18 december 2017 officieel geopend.

Actuele informatie

Over het project

Wat houdt het project in?

De herinrichting van het stationsgebied in Leeuwarden is klaar. Het is een hoogwaardige entree van de stad geworden en heeft de functie als hét openbaar vervoer knooppunt in Fryslân sterk verbeterd. Het vernieuwde busstation is al enig tijd in gebruik en het nieuwe gedeelte van de fietskelder is klaar. De openingen van de fietskelder, het stationsgebied en de verbouwingen aan de binnenkant van het stationsgebouw zijn samen met de preview van mistfontein ‘Love’ op maandag 18 december 2017 feestelijk gevierd. Het loopt, fietst, reist en rijdt voortaan wel anders in het stationsgebied. Laat u dus niet verrassen! Kijk hier voor de meest gestelde vragen en antwoorden.

Actueel 9 maart 2018: Verkeersaanpassingen

Verkeersaanpassingen

De gemeente start vrijdag 9 maart 2018 met een paar verkeersaanpassingen om het nieuwe stationsgebied in Leeuwarden veiliger te maken. Het stationsgebied is een paar maanden in gebruik. Er geldt een maximum snelheid van 30 km. Fietsers en voetgangers hebben op de twee aangegeven plaatsen voorrang. Verder houdt iedereen zoveel mogelijk rekening met elkaar. Toch leidt het soms tot onveilige situaties.  Daarom doet de gemeente Leeuwarden een paar aanpassingen.

9 maart 2018 gerealiseerd:

  • Er zijn reflectiebollen geplaatst bij de fiets- en voetgangersoversteek.
  • De bestaande borden bij de fiets- en voetgangersoversteek zijn vervangen door opvallendere borden met fellere kleuren.
  • Aan beide zijden van het stationsplein zijn borden geplaatst om aan te geven dat je een shared space gebied inrijdt.

Binnenkort:

  • Duidelijker aangeven dat het stationsgebied een 30-kilometerzone is.
  • Het fietspad duidelijker belijnen, zodat de fietsoversteek duidelijker opvalt.
  • Borden die waarschuwen voor de fiets- en voetgangersoversteek ook in de middenberm plaatsen.
  • Verlichting in het gebied verbeteren


Uitbreiding fietskelder

De bestaande fietskelder wordt uitgebreid van 1.500 naar 3.000 plaatsen zodat de fietsenrekken voor het station niet terug hoeven te komen. De bestaande ingang van de stalling is aangepast om de hogere aantallen optimaal te kunnen verwerken met een zogenoemde luie trap. Daardoor kunnen ook zwaardere fietsen eenvoudig aan de hand naar beneden en naar boven gebracht worden. Op straatniveau is een stalling voor mensen die niet met de fiets de fietskelder in kunnen komen. Sinds maart 2016 kunt u uw fiets elke eerste 24 uur gratis stallen in de bestaande bewaakte fietsenstalling van NS.

Actueel: 28 februari 2018
Het nieuwe deel van de fietskelder is al een tijdje klaar. De opening was op maandag 18 december. Ruim 1200 fietsers maken er dagelijks gebruik van. De aannemer werkt nu aan de binnenkant van de ‘oude’ fietskelder, die ernaast ligt. De vloer en wanden zijn hersteld en geschilderd en de nieuwe fietsrekken zijn bijna allemaal geplaatst. Daarna wordt het verwijzingssysteem aangelegd. Daarmee is te zien waar nog lege fietsrekken zijn. Naar verwachting is de ‘oude’ kelder in de eerste helft van april klaar en wordt het toegevoegd aan de nieuw geopende fietskelder. Er is dan plaats voor 3000 fietsen.

De ruimtelijke inrichting

In maart 2017 ging de nieuwe verkeersroute voor autoverkeer in gebruik: over de nieuwe Zuidersingel en richting centrum via de Lange Marktstraat. Het wegdeel tussen de Stationsweg en Sophialaan heeft plaats gemaakt voor een nieuw groen plantsoen en een route voor voetgangers van en naar de binnenstad. In het plantsoen staat de mistfontein ‘Love’ van de bekroonde Spaanse kunstenaar Jaume Plensa. Dit is een van de ‘eleven fountains’ van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Het vernieuwde stationsgebied is op maandag 18 december 2017 officieel in gebruik genomen.

Nieuw busstation in gebruik

Alle bussen maken gebruik van het vernieuwde busstation. Het busstation is voorzien van veel groen in de vorm van hagen en bomen en het werk aan de busbuffer is afgerond. Voor het nieuwe busstation is ongeveer 7.500 m3 beton gebruikt. Dat is drie keer een olympisch zwembad vol! Het nieuwe busstation is ingericht als zogenoemd visgraatmodel, zodat de busmaatschappij het flexibeler kan gebruiken. Alle bussen staan naast elkaar, waardoor de reiziger in één oogopslag kan zien waar welke bus staat. In 2017 is het busstation voorzien van veel groen.

Virtuele tour

Weten hoe het stationsgebied eruit ziet? U kunt de globale situatie virtueel bekijken. Dit kan eenvoudig op uw mobile, tablet, laptop of computer. Als u in het bezit bent van een Virtual Reality bril kunt u het stationsgebied ook in 360 graden bekijken.

 

Op de hoogte blijven?

Wij willen u zo goed mogelijk op de hoogte houden. Via www.vrij-baan.nl, nieuwsbrieven of bijeenkomsten. Heeft u vragen of wilt u de nieuwsbrief over het stationsgebied ontvangen? Stuur ons dan een mail of bel 058-2844040.

Downloads