Het project Spoorbrug Leeuwarden-Zwolle is het verkorten van de tijd die nodig is om de spoorbrug over het Van Harinxmakanaal te openen en te sluiten door deze niet meer op de brug zelf te bedienen, maar op afstand vanuit de Centrale Verkeersleiding van ProRail.

Actuele informatie

Over het project

Wat houdt dit project in?

Het verkorten van de tijd die nodig is om de spoorbrug over het Van Harinxmakanaal te openen en te sluiten. Dit wordt gedaan door deze niet meer op de brug zelf te bedienen, maar op afstand vanuit de Verkeersleiding van ProRail in Groningen.

Waarom doen we dit project?

Er komen stapsgewijs meer treinen tussen Leeuwarden en Zwolle. Vanaf de dienstregeling 2014 is gedurende de hele dag een 3e trein per uur gaan rijden tussen Leeuwarden en Meppel. Vanaf de nieuwe dienstregeling in december 2017 gaan er 4 treinen rijden naar Meppel rijden. Om een 4e trein op dit traject te laten rijden, zonder dat de spoorbrug niet meer voldoende open kan voor de scheepvaart, moet het proces voor het open en sluiten van de spoorbrug worden versneld. Dit kan alleen als deze niet meer vanaf de spoorbrug wordt bediend. Bediening vanuit de Verkeersleidingspost van ProRail heeft als bijkomend voordeel dat kan worden ingespeeld op eventuele vertragingen van de treinen tussen Zwolle en Leeuwarden.

Planning

De versnelling van het openen van de brug is vanaf april 2015 gerealiseerd.

Op de hoogte blijven?

Wij willen u zo goed mogelijk op de hoogte houden.

Heeft u vragen? Stuur ons dan gerust een mail
of bel 058-2844040