Fietskelder station Leeuwarden uitgebreid!

 

Op zondag 15 was het zover, de uitbreiding van de bestaande fietskelder bij het station Leeuwarden is klaar. Het nieuwe gedeelte is eind vorig jaar al in gebruik genomen. Daarna is het oude gedeelte vernieuwd. De beide gedeeltes zijn samengevoegd tot een grote fietskelder die plaats biedt aan 3.000 fietsen. Het is een bewaakte fietsenstalling met een fietsservicepunt. Het stallen van de fiets is de eerste 24 uur gratis. Het verwijzingssysteem maakt het stallen gemakkelijk: het geeft aan waar nog lege fietsrekken zijn. Nu al maken ruim 1200 fietsers er dagelijks gebruik van.

Van 1500 – 3000

De bestaande ingang van de stalling was al aangepast om de hogere aantallen optimaal te kunnen verwerken met een zogenoemde luie trap. Daardoor kunnen ook zwaardere fietsen eenvoudig aan de hand naar beneden en naar boven gebracht worden. Op straatniveau is een stalling voor mensen die niet met de fiets de fietskelder in kunnen komen. Het aantal fietsparkeerplekken bij station Leeuwarden is verdubbeld: van 1500 naar 3000. Dat was ook hard nodig. Want steeds meer reizigers – nu al  bijna 50% – komen per fiets naar het station. Om de reis van deur tot deur gemakkelijker en comfortabeler te maken, heeft ProRail samen met gemeente Leeuwarden en NS de fietskelder bij station Leeuwarden verbeterd, door uitbreiding, betere benutting en vernieuwing.

Herinrichting stationsgebied compleet

De nieuwe fietsenstalling is het laatste onderdeel van de herinrichting van het stationsgebied met als doel de kwaliteit van de openbare ruimte te verbeteren. Tot  2030 zijn er voldoende stallingsplekken van een hoge kwaliteit en met goede service.