Stremming scheepvaart

Zwettebrug

Donderdag 25 januari is het Van Harinxmakanaal van 9.00 – 11.00 uur gestremd voor de scheepvaart ter hoogte van het Margaretha Zelle-akwadukt. Duikers zijn daar bezig met een inspectie van de kanaalbodem bij de spoorbrug en het akwadukt. Er komen nieuwe stalen buispalen in de grond voor het nieuwe remmingwerk van de spoorbrug.

Sloop Zwettebrug

De sloopwerkzaamheden van de Zwettebrug zijn in september gestart. Aannemer De Boer & De Groot uit Harlingen heeft met grote betonhappers de restanten van de brug gesloopt. Deze aannemer vervangt ook de houten remmingwerken door een nieuw stalen remmingwerk. De uit 1980 stammende brug over het Van Harinxmakanaal kan weg dankzij de komst van het Margaretha Zelle-akwadukt. De brug werd indertijd aangelegd om het bedrijventerrein De Zwette in het westen van Leeuwarden te ontsluiten.  De brughoofden blijven bestaan en vormen straks een natuurlijkvriendelijke omgeving voor vleermuizen, allerlei vogels en andere kleine dieren. In april 2018 is het werk klaar.