Het Europaplein is feestelijk geopend

De herinrichting van het Europaplein in Leeuwarden is klaar en is vrijdag 22 december 2017 gevierd met een officiële opening van 15.30 tot 17.00 uur. De wethouder Friso Douwstra en Sjoerd Feitsma en 200 belangstellenden stonden stil de 3 tunnels waar een gebeurtenis plaatsvond. Bij de eerste tunnel wachten de kinderen uit groep 3 en 4 van Albertine Agnesschool uit Leeuwarden met ouders en begeleiders ongeduldig op de stoet om hun zelfgemaakte Loebesnoezen op de wand van de eerste tunnel te laten dansen. Dit zijn lieve monstertjes die volgens de kinderen ‘op de mensen in de tunnels passen’.

Infinite Wave

In de tweede tunnel onthulde wethouder Feitsma het kunstwerk van de Rotterdamse kunstenaar Koen Taselaar. Voor de drie tunnels ontwierp Koen Taselaar de ‘Infinite Wave’. Koninklijke Tichelaar uit Makkum produceerde de tegels voor het kunstwerk. De inspiratie voor dit kunstwerk van keramiek zijn de golven van de zee, waar verschillende patronen en kleurstellingen uit zijn voortgekomen. De bewegingen van de golven botsen, komen samen, en verschillen in grootte. Meer informatie over het kunstwerk.

Officiële overdracht en opening

Er is hard gewerkt om de deadline van 31 december te halen en dat is gelukt. Het Europaplein is klaar. Voor aannemer KWS Infra Leek zit het werk – op een paar restpunten na – erop. Directeur Wim Dijkstra van  KWS droeg het Europaplein daarom over aan wethouder bereikbaarheid, Friso Douwstra. Dijkstra: “We zijn trots op het resultaat van de herinrichting van deze historische stads entree met zijn bijzondere fontein als middelpunt.” Wethouder Douwstra en directeur Dijkstra ontstaken daarna het confettivuurwerk door een druk op de knop. Daarmee was het plein officieel geopend. In de derde tunnel was het daarna erg gezellig met oliebollen en een hapje en drankje in kerstsfeer. Om 19.00 uur werden alle hekken en omleidingsborden weggehaald. Fietsers en voetgangers hoeven voortaan niet meer om te rijden maar kunnen definitief door de tunnels.

Boek over Europaplein

Het Europaplein is van oudsher een bijzonder plein dat historisch gezien aandacht verdient. En ook het planproces en de uitvoering van de herinrichting waren bijzonder. Dit is vastgelegd in een boek. Bij de bewoners van de omliggende flats is ’s middags een exemplaar bezorgd. De gasten kregen een boek mee.   .

Klaar voor de toekomst

Het Europaplein is voortaan een hoogwaardige stadsentree en een belangrijk knooppunt op de stadsring in Leeuwarden voor verkeer en fietsers. Voor wat betreft een aantal wegen, fiets- en voetpaden rondom het plein zijn maatregelen getroffen die de verkeersveiligheid verbeteren. Het is een prachtig en eigentijds plein geworden, gebouwd op de toekomstige verkeersituatie in Leeuwarden.

Fotoalbum