Sloepenroute via Aldlânsfeart

IMG-20171222-WA0001

Vrijdag 22 december is de verbinding gemaakt tussen de Aldlânsfeart en de bestaande sloepenroute richting de binnenstad.
De damwanden tussen het Van Harinxmakanaal en de Aldlânsfeartal waren al eerder verwijderd.
Vanwege de veiligheid kan er nog niet gevaren worden. Zodra de steigers gereed zijn wordt de route opengesteld. De bruggen achter Mannagras en Raaigras zijn al geplaatst, maar nog niet toegankelijk. In januari volgen nog steigers en een vlonder.

Sloepenroute

Door de komst van de Aldlânsfeart vaar je begin 2018 vanaf het Van Harinxmakanaal, parallel aan de Drachtsterweg, naar De Potmarge. Hiermee wordt een eeuwenoude vaarroute hersteld en is Huizum vanaf het zuiden weer bereikbaar voor bootjes. In Huizum is het vaarwater aan de smalle kant. Vaarverkeer wordt hier met borden op geattendeerd. Sloepen tot 90 cm hoogte kunnen via het westelijke deel, van De Potmarge tussen de Oostergoweg, richting de binnenstad. De sloepen en pramen die in de binnenstad verhuurd worden kunnen hier langs. Hogere sloepen kunnen via het oostelijke deel van De Potmarge, de Tynje en het Nieuwe Kanaal (Emmakade) richting de binnenstad.

Natuurvriendelijke oever

Er zijn al waterplanten langs de beide oevers van de vaart geplant. Hier komt in het nieuwe jaar nog riet bij. Zo ontstaat een natuurvriendelijke oever.

De pijlers in de Aldlânsfeart worden nog voorzien van graffiti in Escher stijl. Langs de vaart komt nog een voetpad.