Vragen en antwoorden over het stationsgebied

Stationsgebied Leeuwarden Leeuwarden Vrij-Baan 27-12-2017 8

Het stationsgebied is veranderd, wellicht dat u daar vragen over heeft. Daarom hebben wij de meest gestelde vragen in een overzicht gezet.

Vraag: Is het stationsgebied klaar?
Antwoord: Het stationsplein is maandag 18 december 2017 officieel geopend. Dat betekent echter niet dat het al helemaal klaar is. Er is nog een aantal restpunten waar we de komende weken aan werken.

Vraag: Wat doet Leeuwarden Vrij-Baan met de verkeersmeldingen en klachten in het stationsgebied?
Antwoord: We kijken de komende tijd hoe iedereen zich gedraagt in het stationsgebied en of er ongewenst gedrag is waar we iets aan moeten doen. Veel van de opmerkingen zijn al bij ons bekend. Blijf echter uw bevindingen melden, we stellen uw betrokkenheid zeer op prijs. Alle opmerkingen worden verzameld en verwerkt in deze Veel Gestelde Vragen zodat ook anderen het antwoord kunnen vinden op hun vraag.

Vraag: Wat is een shared space?
Antwoord: Een shared space is letterlijk een gedeeld gebied en heeft een open karakter. Het is een gebied voor diverse verkeersgebruikers, zonder afbakeningen van stoepen, gekleurd asfalt, borden of belijning. In het plantsoen ligt een shared space voor fietsers en voetgangers. Dit betekent dat mensen samen gebruik moeten maken van dit gebied. In een shared space wordt het verkeer niet geleid met borden.

Vraag: Welk deel in het stationsgebied is precies shared space?
Antwoord: In het plantsoen voor het station is een voetgangerszone waar fietsers toegestaan zijn, maar gemotoriseerd verkeer mag hier niet komen. Dit gebied loopt van de Stationsweg tot de Lange Marktstraat en van het Juridisch loket tot de Sophialaan.

Vraag: Hoe kan het dat mijn navigatie mijn auto door de shared space stuurt?
Antwoord: Gemotoriseerd verkeer mag niet door de shared space, die is alleen voor voetgangers en fietsers. In de volgende navigatiesysteem update wordt de nieuwe route opgenomen.

Vraag: Hoe zit het met de bewegwijzering en belijning in het stationsgebied? Komen er nog verkeersborden bij?
Antwoord: De fietspaden vanaf Zuiderplein (oosten) en vanaf de rotonde Oude Veemarkt (westen) zijn aangegeven met rode stenen. Deze gaan uiteindelijk over in grijze stenen, dit is waar de shared space begint. De parkeerplekken voor taxi’s, mindervaliden en het laden en lossen zijn aangegeven met verkeersborden. De zebrapaden zijn met witte stenen en borden aangegeven. Ook de parkeerplaatsen zijn aangegeven met witte stenen. Er komen geen verkeersborden bij de oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers.

Vraag: Hoe kom ik van het station het snelst in het centrum van Leeuwarden met de auto, de fiets of als voetganger?
Antwoord: Als fietser of voetganger steekt u vanaf het station de Stationsweg over, u loopt of fietst door de shared space en volgt de Sophialaan het stadscentrum in. Met de auto gaat u via het Zuiderplein en het Blokhuisplein naar bijvoorbeeld de parkeergarage op het Zaailand.

Vraag: Wat gebeurt er met de parkeerplekken voor Kiss & Ride, mindervaliden en taxi’s?
Antwoord: Vlak voor de ingang van het stationsgebouw is een aantal mindervalide parkeerplekken, dit wordt aangegeven met borden. Voor taxi’s is ervoor de ingang van het stationsgebouw een parkeerzone langs de Stationsweg. Auto’s die laden en lossen hebben parkeerplaatsen langs de Stationsweg voor de restaurants, ook dit is aangegeven met een bord. Hier kunt u ook iemand direct laten in- of uitstappen. De Kiss en Ride voor het station zelf is verdwenen. Er zijn langs de Zuidersingel parkeerplaatsen aangelegd waar u kunt parkeren. Ook is er parkeergelegenheid op de Langemarkstraat en de Baljéestraat.

Vraag: Is het nog mogelijk om treinreizigers met de auto voor het station af te zetten of op te halen?
Antwoord: Ja, dat kan op de laden en lossen plaatsen langs de Stationsweg. Het is de bedoeling dat u hier heel kort staat om passagiers in of uit te laten stappen, het is geen parkeerplek om de auto achter te laten.

Vraag: Mag ik parkeren op de ruimte vlak voor het stationsgebouw?
Antwoord: Nee, voor het gebouw mag u niet met de auto komen. Op de plaatsen voor laden en lossen langs de Stationsweg is gelegenheid om kort te parkeren voor het halen en brengen van passagiers of laden en lossen van goederen. Het is de bedoeling dat u hier heel kort staat om passagiers direct in of uit te laten stappen, het is geen parkeerplek om de auto achter te laten. Er zijn langs de Zuidersingel parkeerplaatsen aangelegd waar u kunt parkeren. Ook is er parkeergelegenheid op de Langemarkstraat en de Baljéestraat.

Vraag: Waar parkeer ik mijn brommer, scootmobiel of bakfiets die niet in de fietskelder kan?
Antwoord: Boven de fietskelderingang – met de luie trap – is een ruimte op de begane grond waar brommers en scootmobiels gestald kunnen worden. U kunt ook gebruikmaken van de gratis fietsenstalling op het Zaailand.

Vraag: Komen er fietsenstandaards voor de kapper of GWK?
Antwoord: Nee. U kunt uw fiets gratis stallen in de ondergrondse fietsenstalling.

Vraag: Waarom is er bij de uitstaphalte van de bussen geen tweede zebra gemaakt?
Antwoord: Dat is bewust gedaan. Er is één hoofdoversteek voor het station van en naar het centrum waar mensen kunnen oversteken. Op de tweede oversteekplek (dit is geen zebra) kunt u in twee keer oversteken. In een shared space kan men in principe overal oversteken.

Vraag: Waarom staan er geen verkeerslichten bij het zebrapad?
Antwoord: Verkeerslichten passen niet bij een shared space inrichting. Daarbij komt dat het stationsgebied een verblijfsgebied is en in principe niet bedoeld is voor doorgaand verkeer. U mag er als automobilist wel rijden, maar als u snel van A naar B wilt, kunt u beter een andere route kiezen.

Vraag: Het zebrapad is slecht te zien door automobilisten. Kan dat aangepast worden?
Antwoord: Ja, het probleem is bij ons bekend; het wordt aangepast.

Vraag: Waar kan ik parkeren in het stationsgebied als ik iemand naar de trein / bus wil brengen?
Antwoord: binnen het stationsgebied gelden het parkeerbeleid voor de gemeente Leeuwarden. Dus u parkeert in de vakken. Dat kan langs de Lange Marktstraat, de Van Swietenlaan, de Baljéestraat en langs de  Stationsweg (ter hoogte van het busstation. Parkeren kan daar kort (gratis Kiss & Ride) en voor langere tijd (betaald).  Achter het station kunt u ook parkeren (met de parkeerschijf). Er is een lift in het stationsgebouw aanwezig. Voor Kiss & Ride kunt u ook gebruik maken van de laad- en losplaatsen voor het Oranje Hotel. Parkeren op andere plaatsen binnen het stationsgebied is niet toegestaan.

Vraag: Wat betekent Kiss & Ride
Antwoord: Op de Kiss en Ride laat u iemand in- of uitstappen. U parkeert de auto niet voor langere tijd. Het gaat om kort parkeren.

Heeft u een andere vraag? Neem dan contact met ons op via info@vrij-baan.nl of 058 284 4040.