Werkzaamheden Stephensonviaduct in oktober

Werkzaamheden Stephensonviaduct

U heeft het waarschijnlijk wel gemerkt: de drukte op en rondom het Stephensonviaduct. Aannemer DVJ werkt hard aan de nieuwe inrichting en er gebeuren verschillende werkzaamheden tegelijk. Misschien rijdt u er dagelijks langs en vraagt u zich af ‘wat zijn ze hier allemaal aan het doen?’. Daar geven wij graag antwoord op.

Te klein voor de naam ‘tunnel’

Het meest opvallende is wellicht de fietsonderdoorgang. Deze bestaat uit drie delen en is te kort om officieel ‘tunnel’ genoemd te worden. Over de onderdoorgang lopen de op- en afrit van de Heliconweg en het Stephensonviaduct voor auto’s en het fietspad.

Extra stevig beton voor al dat verkeer

Verkeer maakt intensief gebruik van deze wegen en daarom is het dak van de doorgang extra stevig gemaakt. Wapening en een flinke laag beton maken het dak stevig genoeg om al het verkeer te dragen. Ook de wanden en vloer van de doorgang bestaan uit beton. Dit is al gestort. De aannemer verwijdert momenteel de tijdelijke ondersteuningsconstructie. Op de foto’s kunt u deze constructie herkennen aan de geel gekleurde palen.

Stootvloeren tegen verzakking

De aannemers stort op de overige op- en afritten  stootvloeren. Deze vangen  de komende jaren eventuele restzettingen in de ondergrond op. Restzettingen kunnen ontstaan doordat de grond nog een beetje kan inklinken. De komende vier weken gaat de aannemer hiermee verder. Tegelijkertijd gaan de werkzaamheden in de fiets ’tunnel’ verder. Nadat de ondersteuningsconstructie is verwijderd werken de werknemers het beton af en starten met de wandbekleding.

Trottoirbandjes als afscheiding

Ondertussen heeft de aannemer nieuw asfalt op het viaduct aangebracht. Trottoirbandjes scheiden de rijbaan  van het nieuwe fietspad.

Damwanden worden groene wanden

Langs het viaduct staan donkere, metalen damwanden. Bovenop deze wanden komt een afdekking.  Daarop monteert  de aannemer stalen leuningen. De damwanden blijven vanaf het fietspad zichtbaar en krijgen een gaaswerk met begroeiing.

Niet alleen maar decoratie

Aan de overkant van het fietspad komen schanskorven. De aannemer heeft hiermee al een begin gemaakt. Schanskorven zijn stalen omhullingen gevuld met stenen die je vaker ziet als decoratie. Maar op het Stephensonviaduct helpen ze het talud te beschermen en het hoogteverschil te overbruggen.