Officiële opening turborotonde Europaplein

Officiële opening turborotonde Europaplein

Maandagmorgen 9.00 uur is de turborotonde op het Europaplein officieel in gebruik genomen door wethouder bereikbaarheid Friso Douwstra. Vanaf 06.00 uur kon het verkeer over de nieuwe rotonde. Rondom de fontein schoten 20 vrijwilligers confetti-shooters af. Dit symboliseerde het water in de fontein. Ondertussen reed de Culturele hoofdstad bus over de rotonde onder de blauwwitte confetti door. Na de speech van wethouder Douwstra was er een ontbijtbuffet voor de 150 belangstellenden.

Punten uit de openingsspeech van wethouder Douwstra

Het Europaplein is een belangrijk onderdeel van de westkant van de stadsring. De stadsring is belangrijk voor de bereikbaarheid van de verschillende delen van de stad. De gemeente wil dat het verkeer op de stadsring kan doorrijden. Dat lukt nu niet. In de ochtend- en avondspits staat het vast op de toegangswegen naar het plein. Daarom wordt het plein veranderd.
Op het nieuwe plein kruisen snelverkeer en fietsers en voetgangers elkaar niet meer. Het plein is daardoor veiliger.
Sinds augustus 2016 is aannemer KWS Infra aan het bouwen op het plein. Na eerst veel werkzaamheden in en onder de grond, is de laatste maanden goed zichtbaar geworden wat er allemaal gebeurt: de bouw van de tunnels, de aanleg van de turborotonde en natuurlijk het terugplaatsen van de fontein.
De laatste weken zijn de onderste lagen van het asfalt gedraaid en zijn de aansluitingen op de toeleidende wegen zo ver mogelijk klaar gemaakt. Het laatste stremmingsweekend was nodig om het verkeer om de laatste stukken gereed te maken en de bovenste laag asfalt door te trekken over de toeleidende wegen en de rotonde. Ook de markering en bewegwijzeringsportalen zijn aangebracht.
De wethouder bedankte de omwonenden en omgeving voor hun begrip voor de werkzaamheden. Er zijn veel complimenten ontvangen voor de aannemer over de manier waarop hij zijn werk doet. Nu het plein klaar is voor het autoverkeer, begint de laatste fase van het project. De fiets- en voetpaden richting de tunnels.