M.C. Escher akwadukt officieel geopend

Escher

Op donderdag 31 augustus is het M.C. Escher akwadukt van de Drachtsterweg officieel geopend. Onder leiding van Maurits Escher (gespeeld door Jan-Dirk van Ravesteijn) bliezen gedeputeerde Sietske Poepjes,  wethouder Friso Douwstra en Ruud Majenburg (Heijmans) op hun scheepstoeter. Dat was het signaal waarop de Drachtsterbrug openging en de Vrij-Baan leeuw de naam M.C. Escher akwadukt onthulde.  Op 7 augustus reden de eerste auto’s over de oostelijke rijbaan Leeuwarden in. Op 13 augustus was het de beurt aan de auto’s Leeuwarden uit. Vanaf 31 augustus kunnen ook (brom)fietsers en voetgangers door het aquaduct.

M.C. Escher Akwadukt
M.C. Escher Akwadukt

 

Terugblik

Een jaar geleden kwamen de provincie Fryslân en Heijmans overeen dat het aquaduct van de Drachtsterweg eind augustus 2017 klaar zou zijn. Dat is gelukt. “Der is dit jier mei in soad minsken hurd wurke om de plenning te heljen”, licht gedeputeerde Sietske Poepjes toe. “Wy hawwe in protte geduld frege fan de omjouwing. Ik bin tige bliid mei it rissultaat. Alle belutsenen by it wurk en de omwenjenden ferstjinje in grut kompliment foar de ynset, it geduld en it begryp. It akwadukt is in enoarme opstekker foar Ljouwert en omjouwing. Al it ferkear rydt no better en feiliger de stêd yn en út.” aldus Sietske Poepjes.

Festiviteiten

Bij het Folsingafiadukt stond op 31 augustus de hele dag een feesttent waar de Vrij-Baan leeuw fietsbellen en zadelhoesjes uitdeelde aan voorbijkomende (brom)fietsers en voetgangers. In de tent kon men onder het genot van een kopje koffie, thee of limonade informatie krijgen over het aquaduct. Kinderen speelden ondertussen een kluisspel waarbij ze virtueel in de werkkamer van de kunstenaar Escher liepen.

Sloop, sloepenroute en groeninrichting

De opening van het aquaduct betekent niet dat het werk nu klaar is. Vanaf september tot einde dit jaar wordt de Drachtsterbrug gesloopt. Tegelijkertijd wordt de sloepenroute aangelegd die het Van Harinxmakanaal met de binnenstad van Leeuwarden verbindt. Tot slot wordt het voormalige bouwterrein, grenzend aan de woningen, weer ingericht als groenstrook met struiken en bomen. Eind december 2017 is alles klaar.

Lees meer over project Drachtsterweg en omgeving op de projectpagina. Bekijk het werk daar ook live via webcams.