TV opnames It Fryske Wetter op bouw Europaplein

Op de bouw van het Europaplein Leeuwarden maakte programmamaker Leontine van de Stadt tv opnames voor de documentaireserie Wildernis onder Water en een special voor Fryslân DOK: It Fryske Wetter. In een interview vertellen hydrogeoloog Harry Boukes en Johan Medenblik, hydroloog en beleidsmedemedewerker van provincie Fryslân over het grondwater en het verleden van Leeuwarden als havenplaats aan zee. Op de bouwplaats zijn lagen zeeklei (met schelpjes) en veen te vinden en is het grondwater nog steeds een beetje zout.

 

Uitzendingen Fryslân DOK: It Fryske Wetter (het Friese Water)

Tweeluik over het herstel van de Friese waternatuur
Deel 1 : Invloed van de mens
Deel 2 : Klimaatveranderingen

Zondag 3 en 10 september vanaf 17.00 uur elke uur bij Omrop Fryslân. Op NPO 2 op zaterdag 2 en 9 september om 15.30 uur en zondag 3 en 10 september om 13.05 uur.

Friesland is de meest waterrijke provincie van Nederland, met prachtige uitgestrekte meren en mooie slootjes op het boerenland. Het water is altijd dichtbij. Mensen genieten er elke dag van. Maar hoe is het eigenlijk met de waternatuur zelf? Daar weten maar weinig mensen van: de planten en dieren, het landschap onder water en nog dieper, het water in de bodem is een voor de meesten van ons een onbekende wereld. En dat het daar niet zo goed gaat, daar staan we niet bij stil. Het is toch mooi zoals het is?

De documentaire It Fryske Wetter duikt de waternatuur in, op zoek naar de mooiste plassen, plekken en sloten. Hier ontdekken we de bijzondere natuur die bij het water hoort en horen we en welke oplossingen er bedacht worden om de waternatuur te herstellen van de twee belangrijkste invloeden: de mens en het klimaat.

It Fryske Wetter is een documentaire van Omrop Fryslân en is gemaakt door programmamaker Leontine van de Stadt.
Bron: Omrop Fryslân

De serie Wildernis onder Water wordt eind 2018 uitgezonden op NPO2 bij de EO.