Kunstwerk Fietstunnel Goutum-Zuid onthuld

Kunstwerk Fietstunnel Goutum-Zuid onthuld

Donderdag 20 juli 2017 heeft wethouder Cultuur Sjoerd Feitsma het kunstwerk van Maarten de Reus in de fietstunnel bij Goutum-Zuid onthuld samen met de kinderen uit groep 3 van OBS De Pionier. De kunstwerk – Vergankelijkheid – is het laatste uit een serie van vier. De kunstwerken staat alle maal rond e Overijsselselaan. De kunstenaar geeft een toelichting op zijn werk. Het kunstwerk is onderdeel van de Herinrichting Overijsselselaan van Leeuwaren Vrij-Baan.

Laatste in reeks van vier

Dit kunstwerk van Maarten de Reus is het laatste in een reeks van vier. Eén kunstwerk (3-dimensionaal) staat op de kop van de Verlengde Schrans. Eén kunstwerk, uitgevoerd in keramiek, is aangebracht in de fiets- en vaaronderdoorgang Alddjip/Overijsselseweg in Techum. Het derde, eveneens uitgevoerd in keramiek, bevindt zich in de fietstunnel Werpsterdyk in Werpsterhoek. Het kunstwerk in de fietstunnel bij Goutum-Zuid is uitgevoerd in keramiek op beton.

Tussen de nieuwe Haak en de bestaande rondweg zijn verschillende wegen vernieuwd. Langs drie van deze invalswegen (Drachtsterweg, Overijsselselaan en Marshallweg) heeft de Gemeente Leeuwarden samen met de Provincie Fryslân en Rijkswaterstaat besloten om kunstwerken realiseren. Per invalsweg is één kunstenaar geselecteerd; dit zorgt voor eenheid in de kunstwerken en versterkt zo de relatie tussen stad en buitengebied. Rondom de Overijsselselaan staan kunstwerken van Maarten de Reus.

Speerpunt Leeuwarden Vrij Baan

De kunstwerken maken deel uit van het speerpunt kunst binnen het programma Leeuwarden Vrij-Baan. Om dit speerpunt handen en voeten te geven heeft de gemeente Leeuwarden het Masterplan Kunst opgesteld in samenwerking met Keunstwurk. Het streven is een samenhangende kunstcollectie in de buitenruimte te realiseren die voor iedereen toegankelijk is. Thema ’s zijn: keramiek, water, multimedia en graffiti. Zo’n 20 kunstwerken zullen Leeuwarden nog mooier maken.