Fonteinvogel terug op Europaplein

Fonteinvogel terug op Europaplein

Op woensdag 19 juli keerde de vogel terug op de fontein in het midden van het Europaplein in Leeuwarden. Wethouder Bereikbaarheid Friso Douwstra plaatste de vogel terug op de piëdestal (zuil/sokkel) met behulp van een hoogwerker. Daarmee is de fontein weer compleet. De fontein is aangewezen als gemeentelijk monument. Het was daarom een randvoorwaarde voor de uitvoering van het project Herinrichting Europaplein dat de fontein op het plein blijft staan. De terugplaatsing van de vogel markeert het einde van de fontein-werkzaamheden.

Bouwbedrijf De Vries heeft de demontage en montage van de fontein zorgvuldig uitgevoerd en de onderbouw van de fontein tijdelijk opgeslagen. Om de fontein ook in de nieuwe situatie goed te kunnen zien, is de onderbouw van de fontein 80 cm hoger teruggeplaatst. De fontein treedt pas in werking na afronding van alle werkzaamheden op het plein.

Historie Fontein

In 1958 is een tijdelijke fontein op het middeneiland van het Europaplein geplaatst. Een paar jaar later kwam een discussie op gang of het plein een permanente fontein verdiende. Die kwam er in 1964 door een schenking van de in de Friese hoofdstad gevestigde Coöperatieve Zuivelbank ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van deze voorloper van de Friesland Bank. Ir. J. Wiersma, huisarchitect van de Zuivelbank, rustte het perk uit met een groot, twaalfhoekig bassin van prefab betonelementen, voorzien van bronzen ‘waterspuwers’, met een betonnen piëdestal (zuil/sokkel) in het midden. Daarop kwam een bronzen sculptuur, in de vorm van een geabstraheerde vogel, van de Leeuwarder beeldend kunstenaar Chris Fokma.