Girlsday 2017 op het Europaplein!

Girlsday 2017

Donderdagmiddag 13 april werden dertig meisjes tussen de 11 en 15 jaar van Piter Jelles De Dyk uit Leeuwarden meegenomen in de wereld van de techniek tijdens Girlsday 2017. Ze bezochten de bouwwerkzaamheden op het Europaplein in Leeuwarden waar technieken worden toegepast bij de bouw van de nieuwe rotonde met fietstunnels. Gedeputeerde Sietske Poepjes van provincie Fryslân ontving de meisjes. Ze hoopt dat de meisjes zien hoe leuk technische beroepen zijn zoals werken in de wegenbouw op het Europaplein. ‘Bouwen is niet alleen vies worden, maar ook vooral heel leuk!’

Activiteiten

Dat techniek ook voor vrouwen een boeiend vakgebied is, lieten de vrouwelijke medewerkers van Leeuwarden Vrij-Baan en KWS Infra tijdens deze middag zien. Onder hun begeleiding en die van studenten van het Nordwin College en ROC Friese Poort deden de leerlingen in teamverband mee aan technische activiteiten rondom het plein: schatzoeken door middel van landmeten, het bouwen van een insectenhotel en beroepen raden van vrouwelijke medewerkers.

Girlsday is een initiatief van VHTO, landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, om meisjes op jonge leeftijd kennis te laten maken met techniek en ICT. Dit landelijke evenement vindt jaarlijks plaats in april, in 2017 op donderdag 13 april. Tijdens Girlsday openen tal van technische bedrijven hun deuren voor meisjes van 10 tot 15 jaar