Fietstunnel Pypsterbuorren in een weekend geplaatst

Ook 's nachts werd er hard gewerkt aan de fietstunnel.

In het weekend van 3-5 februari is er keihard dag en nacht doorgewerkt om de fietstunnel bij Pypsterbuorren te plaatsen. Van vrijdagavond 19.00 tot maandagochtend 06.00 uur was daardoor de Hendrik Algraweg gestremd. In hetzelfde weekend werd ook gewerkt aan de N359/Westergoawei ten zuiden van de nieuwe rotonde. Hier is een nieuwe verhardingslaag aangebracht.

In het voorjaar brengen we op beide plekken de definitieve asfaltlaag aan met markering en geleiderail. Hiervoor wordt de weg weer een weekend afgesloten en het verkeer omgeleid.

Tunnelelementen

Nadat de Hendrik Algraweg was afgesloten is vrijdagavond eerst het asfalt uit de weg gefreest en de grond weggegraven op de plek van de tunnel. Zaterdag bij het ochtendgloren kwamen vier diepladers de tunnelelementen afleveren. De tunnelelementen werden met een enorme 500 tons kraan één voor één op hun plek getakeld.

De tunnelelementen komen eraan.

Zaterdagavond zijn de tunnelelementen waterdicht met elkaar verbonden en met spankabels afgespannen, zodat er één tunnel ontstaat. Zondag is de afgegraven grond laag voor laag weer aangebracht en met een stevige funderingslaag afgewerkt. Tot slot werd zondagavond het asfalt weer aangebracht en was de weg om 6 uur maandagochtend weer open voor verkeer.
De komende weken bouwt aannemer Reef de fietstunnel verder af door het aanleggen van de toeritten aan noord- en zuidzijde. Het geheel wordt in maart/april afgerond met een asfaltlaag door de tunnel voor het fietsverkeer.

Verkeersmaatregelen

Tijdens het weekend is het verkeer omgeleid. Dat heeft tot weinig problemen geleid. De dorpen Deinum, Boksum en Blessum bleven voor de lokale bevolking goed bereikbaar. De komende weken brengen we op beide wegen de asfaltdeklaag, de geleiderail en de definitieve markeringen aan. Dan zullen beide wegen weer tijdelijk gestremd zijn.