Damwand dichten en volop door met bouw

Damwand dichten en volop door met bouw

Aannemer Heijmans is druk bezig met het dichten van kieren in de damwanden aan de zuidkant van het aquaduct bij de Drachtsterweg. Duikers inspecteren de binnenkant en dichten de kieren extra af. Aan de buitenkant van de damwand is een kleidam gemaakt om tegendruk te geven.

Water

Afgelopen weekend is er water op de autorijbaan komen te staan door een kleine lekkage in het bovenste deel van de damwandkuip. Een deel van de bouwkuip is afgelopen vrijdag onder water gezet, om het opbarsten van de bodem te voorkomen. Dit geeft tegendruk en zorgt ervoor dat de aannemer de grond uit de bouwkuip kan verwijderen. Tijdens het volpompen is op een gegeven moment water door kleine kiertjes in de wand van de bouwkuip (damwanden) naar het diepste punt gestroomd, de verdiepte ligging van de Drachtsterweg.

Pomp

De Drachtsterweg was daardoor zaterdag afgesloten van ongeveer half elf ’s avonds tot vijf uur ‘s ochtends. Verkeer is omgeleid via de Overijsselselaan. De aannemer heeft het water op de weg weggepompt en heeft daarna gestrooid tegen de gladheid. Daarna kon de weg weer open voor verkeer.
Op zondag rond 12:00 uur stond er weer water op de weg. Dit was te wijten aan een verstopte pomp. Er was zand in gelopen. Na het reinigen van de pomp kon het water snel weer weggepompt worden. Het verkeer kon toen wel gewoon doorrijden.
Op zeer korte termijn wordt ook een tweede pomp beneden bij de weg geplaatst om te voorkomen dat er nogmaals water op de weg kan komen, ook al valt de eerste pomp uit.

Geen vertraging

Er is geen sprake van verzakking of technische problemen. Er is geen vertraging ontstaan voor het project. De planning is nog steeds dat het aquaduct eind augustus open gaat voor verkeer.

Volop door

Ondertussen maakt Heijmans eind deze week al een begin met het storten van de vloer in de bouwkuip die in december is leeggepompt. Zo krijgt het aquaduct steeds meer vorm en kan de opbouw echt beginnen.