Nieuw busstation deels in gebruik

De stadsbussen in Leeuwarden maken met ingang van zondag 13 november gebruik van de nieuwe bushaltes van het heringerichte busstation. De streekbussen vertrekken nog van de huidige locatie: het tijdelijke busstation. Het volledige busstation wordt zondag 11 december in gebruik genomen. Dan gaat ook de nieuwe dienstregeling in van Arriva en NS.

Situatie busstation van 13 november tot 11 december 2016.
Situatie busstation van 13 november tot 11 december 2016.

Busstation

De afgelopen weken stortte aannemer K_Dekker bouw & infra het beton voor de nieuwe bushaltes. Donderdag 3 november werd het hoogste punt bereikt van het nieuwe chauffeursgebouw. Vorige week werden ook de luifels geïnstalleerd waaronder de reizigers straks droog kunnen wachten op de bus. Het nieuwe busstation is ingericht als zogenoemd visgraatmodel, zodat de busmaatschappij het flexibeler kan gebruiken. Alle bussen staan naast elkaar, waardoor de reiziger in één oogopslag kan zien waar welke bus staat. Het werk is nog niet klaar. De openbare ruimte wordt verder ingericht en tot de nieuwe busbuffer klaar is, maken de chauffeurs gebruik van de tijdelijke busbuffer. Het nieuwe busstation wordt in 2017 voorzien van veel groen.

Situatie busstation van 13 november tot 11 december 2016.
Het busstation gaat 11 december helemaal in gebruik. Het is dan nog niet af.

Overige werkzaamheden

De herinrichting van de rest van het stationsgebied gaat ondertussen door. De damwanden voor de uitbreiding van de ondergrondse fietsenstalling staan op hun plek en deze week start de aannemer met het boren van funderingspalen. Het nieuwe voetpad langs de Zuidersingel is bijna klaar, de herinrichting van de Lange Markstraat vordert gestaag en de aannemer is begonnen met het graafwerk voor de mistfontein van de Spaanse kunstenaar Jaume Plensa.

Meer informatie

Lees de meest recente informatie in de nieuwsbrief van november. De herinrichting van het stationsgebied is een project van Leeuwarden Vrij-Baan samen met NS en ProRail. Meer informatie staat op de projectpagina www.vrij-baan.nl/stationsgebied. Daar kunt u de werkzaamheden volgen via de webcam, een virtuele tour bekijken van de toekomstige situatie en vragen stellen of meldingen indienen over de werkzaamheden.