Werk fietsenstalling stationsgebied Leeuwarden van start

Het werkterrein voor het stationsgebouw is afgezet met bouwhekken en de bouwketen zijn geplaatst. De bestaande ingang van de fietsenstalling is tijdelijk verplaatst naar de achterzijde van het UWV gebouw en de oude ingang is gesloopt. Donderdag 22 september begint de aannemer met het aanbrengen van de damwanden.

Twee weken

De werkzaamheden worden uitgevoerd tussen 7.00 uur ‘s ochtends en 19.00 uur ‘s avonds. Om overlast te beperken gebruikt de aannemer geen hei- of trilblok; de damwanden worden de grond in gedrukt. De werkzaamheden duren ongeveer twee weken, afhankelijk van of er obstakels in de grond zitten. Om verrassingen zoveel mogelijk te voorkomen zijn eerst proefsleuven gegraven.

Betonconstructie

Na het plaatsen van de damwanden maakt de aannemer de bouwkuip waterdicht met betoninjectie (jetgrout), wordt de bouwkuip ontgraven en gestart met de betonconstructie in de bouwkuip. De betonconstructie is aan het begin van zomer 2017 klaar. Daarna gaat het werk aan de binnenzijde verder en wordt het terrein op de fietsenkelder ingericht en gestraat.

Luie trap en ruime entree

De vernieuwde fietsenstalling heeft na de uitbreiding een zogeheten luie trap, zodat ook zwaardere fietsen eenvoudig aan de hand naar beneden en naar boven kunnen. Op straatniveau komt een stalling voor mensen die niet met de fiets de fietsenkelder in kunnen komen. Een grote glazen pui bij de ruime entree zorgt voor veel daglicht. Een extra in- en uitgang voor voetgangers brengt reizigers bij de hoofdingang van het stationsgebouw. NS exploiteert de fietsenstalling. Sinds maart 2016 kan men de fiets elke eerste 24 uur gratis stallen.

Overige werkzaamheden

Het werk aan de Lange Marktstraat, het fiets- en voetpad Zuidersingel en het busstation gaat ondertussen door. Lees meer over de werkzaamheden in de meest recente nieuwsbrief op de projectpagina.

Samenwerking

De Herinrichting Stationsgebied is een project van Leeuwarden Vrij-Baan samen met NS en ProRail. Meer informatie leest u op www.vrij-baan.nl/stationsgebied.

Entree fietsenstalling binnenzijde
Een ruime entree met veel daglicht
Ingang fietsenstalling
Met de fiets aan de hand via een ‘luie’ trap naar de fietsenstalling.
Nieuwe deel fietsenstalling
De fietsenstalling biedt straks ruimte aan 3.000 fietsen met een extra voetgangers in- en uitgang richting hoofdingang stationsgebouw.