Herinrichting Europaplein officieel van start

Herinrichting Europaplein officieel van start

Donderdag 22 september heeft wethouder Thea Koster de starthandeling voor de Herinrichting Europaplein verricht. Vanaf de kraanwagen heeft zij het zand afgegraven. Daarna was er koffie en thee in het Eurohotel. Hiermee geeft zij het officiële startsein voor de aanleg van de nieuwe rotonde met fietstunnels. Het nieuwe Europaplein is eind 2017 klaar.

Waarom nieuwe rotonde?

Het Europaplein is een belangrijk onderdeel van de westkant van de stadsring. De stadsring is belangrijk voor de bereikbaarheid van de verschillende delen van de stad. De gemeente wil dat het verkeer op de stadsring kan doorrijden met een gemiddelde snelheid van 25 km per uur. Dat lukt nu  niet waardoor verkeer vaak in de file staat. Daarom wordt het plein veranderd.

Veiligheid fietsers

Met de herinrichting van het plein verbetert de doorstroming van het autoverkeer. De veiligheid voor fietsers en voetgangers wordt vergroot doordat ze het autoverkeer niet meer op één niveau hoeven te kruisen. Ook is bij het nieuwe ontwerp van de rotonde nadrukkelijk aandacht besteed aan de geschiedenis, de omgeving en de stedenbouwkundige kwaliteit van het plein. Bewoners, ondernemers en overige belanghebbenden zijn nauw betrokken bij het ontwerp.

Wat gaat er gebeuren?

  • Reconstructie Harlingerstraatweg-West
  • Toegangsweg Schrijversbuurt
  • Aanleg nieuwe rotonde en tunnels
  • Bestaande wegen aansluiten op de nieuwe rotonde
  • Inrichting van de vier kwadranten