Archeologische vondsten weer even terug

Archeologische vondsten

De archeologische vondsten die in maart tijdens graafwerkzaamheden in Boksum zijn gedaan, kunnen tijdens de Dag van de Bouw opnieuw worden bekeken.

Oude skeletten

Bij het project Herinrichting Deinum-Boksum zijn in maart tijdens graafwerkzaamheden bij toeval oude skeletten gevonden.
De archeologen vonden vijf, misschien zes mensen in één grafkuil en zeker niet netjes neergelegd. Na het vinden van een pikzwarte schedel met een kogelgat werd het vermoeden gesterkt dat het hier gaat om slachtoffers van de Slag bij Boksum in 1586.

Woensdag 9 maart was er al een open middag voor het publiek om een klein deel van de vondsten met eigen ogen te kunnen bekijken.
Wie toen niet kon komen kijken, heeft dus nu alsnog de kans om de bijzondere opgravingen te aanschouwen.

Van Leiden naar Deinum

De gevonden skeletten werden in maart naar Leiden gebracht waar nader onderzoek wordt verricht. Aanstaande zaterdag 4 juni, worden enkele vondsten vanuit Leiden naar It Holt in Deinum gebracht, waaronder de schedel met het kogelgat.
Fysisch antropologe Barbara Veselka is aanwezig om een toelichting te geven op de vondsten.
Tussen 10:00 uur en 16:00 uur bent u van harte welkom in Deinum tijdens Dag van de Bouw bij het project Herinrichting Deinum-Boksum. Lees meer over Dag van de Bouw in dit artikel.