Zwarte schedel spreekt tot verbeelding

Zwarte schedel spreekt tot verbeelding

Bij het project Herinrichting Deinum-Boksum zijn tijdens graafwerkzaamheden bij toeval oude skeletten gevonden, de zwarte schedel spreek tot verbeelding. Woensdag 9 maart was er een open middag voor het publiek om een klein deel van de vondsten met eigen ogen te kunnen bekijken. Ruim 200 bezoekers groot en klein stonden met ontzag voor de vitrine met de zwarte schedel en andere archeologische vondsten.  Juist de vondsten, zoals aardewerk, metaal en bouwmateriaal duiden op een tijdsperiode rond 1600.

Geen gewone begrafenis

De archeologen vonden vijf, misschien zes mensen in één grafkuil en zeker niet netjes neergelegd. Volgens archeoloog Arjan Hullegie gaat het hier niet om een gewone rituele begrafenis. “Deze mensen zijn samen in een kuil gegooid”, aldus Hullegie. Na het vinden van een pikzwarte schedel met een kogelgat wordt het vermoeden gesterkt dat het hier gaat om slachtoffers van de Slag bij Boksum in 1586. Onderzoek moet deze theorie nog bevestigen. Dat de schedel zo zwart is heeft te maken met de grondsamenstelling. “Een historische bijzondere vondst met vanmiddag indrukwekkende toelichting en verhalen van de archeologen ”, aldus gedeputeerde Sietske Poepjes. Ook haar college gedeputeerde Johannes Kramer en de wethouders Arend Dijkstra en Lute Pen lieten zich op locatie informeren over de bijzondere vondsten.

Herdenkingen

“Het idee dat ik hier al die tijd zo vaak overheen ben gereden. Dat geeft te denken”, aldus een bezoeker die jarenlang in de buurt boerde. Deze wetenschap hield gisteren meer mensen bezig tijdens hun bezoek aan de archeologische vondsten bij Boksum. Een lokale historicus nam zijn wetenschap en boeken over de Slag bij Boksum mee.

Gesprekken, overdenkingen rond de Slag bij Boksum en toelichting op de vondsten door de archeologen en fysisch antropologe Barbara Veselka kenmerkten de open middag in Boksum.