Doorbraak Drachtsterweg

Doorbraak Drachtsterweg

Afgelopen weekend is er door Heijmans doorgewerkt om het noordelijke deel van de bouwkuip helemaal droog te pompen. Dit is gelukt.
Het water is weg. We staan nu nagenoeg droog in de bouwkuip van het aquaduct aan de Aldlân-zijde van het kanaal. Maandagmiddag werd er doorgebroken naar het eerder gebouwde deel van het aquaduct. Hiermee is weer een mijlpaal bereikt in de bouw van het aquaduct.

 *Foto: Groepsfoto met (een deel van) de medewerkers die aan het project Drachtsterweg en omgeving werken.

Aansluiting op gebouwde deel

Op de foto’s staan we in het eerder gebouwde deel van het aquaduct. U ziet hier de start van de doorbraak. Aan het einde van de week is het aquaductdeel volledig aangesloten op het al gebouwde deel van het aquaduct in het zuidelijk deel van het kanaal.
Daarna werkt de aannemer verder aan de betonconstructie van het laatste deel van het aquaduct onder het kanaal. De vloer, wanden en het dak kunnen dan worden opgebouwd.

Als daarna ook beide toeritten naar het aquaduct op diepte zijn ontgraven komt ook hier onderwaterbeton, waarna het wordt leeggepompt en opgebouwd.

Inhaalslag gemaakt

Eind december was de start van het leegpompen van deze bouwkuip.
Dit gebeurde zeer gecontroleerd en nam daardoor meerdere dagen in beslag. De werkzaamheden zijn in de eerste week van het nieuwe jaar hervat, maar werden door de slechte weersomstandigheden (ijzel) gestaakt. Het afgelopen weekend maakte Heijmans daarom deze inhaalslag.

Het realiseren van de opening in de damwand met een snijbrander.
Het realiseren van de opening in de damwand met een snijbrander.

 

Sjoerd Wijnstra (l) en Marcel Wielinga (r) beiden uitvoerders en de Leeuwarden Vrij-Baan leeuw voor het te branden gat.
Sjoerd Wijnstra (l) en Marcel Wielinga (r) en de Leeuwarden Vrij-Baan leeuw.
opening in de damwand naar de lege bouwkuip is een feit
Opening naar bouwkuip is een feit